T. Malatinský: „Máme záujem o diverzifikáciu britských investičných projektov“

24.06.2014 Celý región

(Bratislava – 24.6.2014) – Minister hospodárstva SR Tomáš Maltinský sa na svojej dvojdňovej ceste vo Veľkej Británii stretol aj s ministrom pre obchod a investície Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska s Lordom Ianom Livingstonom.

Slovensko považuje Spojené kráľovstvo (UK) za veľmi významného ekonomického partnera nielen z hľadiska obchodnej spolupráce, ale aj zahraničných investícií. Podľa údajov NBS celková výška investícií UK na Slovensku ku koncu roka 2012 predstavovala 423,85 mil. €, čím sa UK zaradilo na 15. priečku spomedzi zahraničných investorov pôsobiacich na Slovensku. „Vzhľadom na to, že britské investície na Slovensku boli orientované prevažne do podnikovej a obchodnej sféry, máme záujem o ich diverzifikáciu a posilniť investičný prílev aj do iných odvetví slovenskej ekonomiky, najmä do odvetví s vyššou mierou pridanej hodnoty. Možnosti vidíme vo finančných službách, výskume a vývoji, progresívnych technológiách zameraných na oblasť energetiky a ochrany životného prostredia či rozvoj cestovného ruchu“, pripomenul minister T. Malatinský.

Partneri zároveň ocenili otvorenie Britsko-slovenského obchodného centra v Bratislave (5.3.2014). To je spoločnou iniciatívou Britskej obchodnej komory na Slovensku, britskej vlády a britského veľvyslanectva v SR . Inštitúcia slúži ako inkubačné centrum pre britské malé a stredné podniky ako prostriedok na posilnenie britského vývozu na Slovensko. Ministri si vymenili názory na prebiehajúce rokovania o Dohode o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP), pričom konštatovali blízkosť stanovísk oboch krajín a veľký význam uzavretia tejto dohody pre EÚ.

Minister T. Malatinský informoval partnera o preberaní predsedníctva V4 Slovenskou republikou od 1. júla 2014 a zámere prizvať predstaviteľov UK na nadchádzajúce rokovanie štátov V4 v Bratislave.
„Slovensko je otvorené možnosti zorganizovať v rámci svojho predsedníctva V4 energetickú konferenciu v spolupráci s Veľkou Britániou. Sme pripravení diskutovať o konkrétnom obsahu a organizačných náležitostiach takejto konferencie“, povedal na záver rokovania minister T. Malatinský.

Už včera Ministerstvo hospodárstva SR, Ministerstvo financií SR a SARIO spoločné prezentovali za okrúhlym stolom vo finančnom centre City of London a na Investičnom fóre organizovanom v spolupráci so spoločnosťou Squire Sanders investičné príležitosti na Slovensku britským investorom. Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský, člen Rady Asset management Slovenskej záručnej a rozvojovej banky Viktor Pomichal a riaditeľ odboru investičných projektov agentúry SARIO Roman Sabo predstavili zástupcom podnikateľských, finančných a bankových kruhov možnosti podnikania na Slovensku v rôznych oblastiach priemyslu, technologických centrách, v energetickom sektore, ako aj vo finančnom sektore. Minister T. Malatinský oboznámil potenciálnych britských investorov s energetickou politikou, ktorej zámerom je zabezpečiť energetickú bezpečnosť Slovenska a schopnosť flexibilne reagovať na nové trendy v energetickom sektore. Poukázal na zlepšené vykonávanie akcionárskych práv ako aj optimalizáciu dividendových príjmov štátu. V. Pomichal prezentoval Slovensky investičný holding, nový špeciálny fond, ktorý vznikol z iniciatívy Ministerstva financií SR. Umožňuje kombinovať verejné a súkromné financie pri investíciách najmä do infraštruktúry a energetiky, ako aj cielené investovanie európskych štrukturálnych fondov.




Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR
 

Vyberte región